ÇEKİSAN’ın, büyük endüstriyel kazaların önlenmesi politikası, şirket faaliyetleri yürütülürken tüm ÇEKİSAN çalışanları ve müteahhit personelinin, diğer insanların sağlık ve emniyetlerinin her şeyden üstün tutulmasını ve çevrenin korunmasına gereken önemin verilmesini öngörmektedir.
Yasa, yönetmelik, tebliğ ve faaliyetleri ile alakalı tüm kurallara harfiyen uyma noktasından hareketle ÇEKİSAN, şirket stratejileri ve uygulama planları aracılığıyla, yönetimin bu alandaki ilkelere sıkı sıkıya bağlılığı ve çalışanların, eğitim programlarının desteğinde, kişisel katkılarıyla bu politikayı yürütmektedir.
ORTAK İLKELER
ÇEKİSAN, büyük endüstriyel kazaların önlenmesi kapsamında faaliyete girişmeden önce bunun sağlık, iş emniyeti ve çevre üzerindeki etkilerini değerlendirir ve mevcut koşullarda meydana gelebilecek bir değişiklik durumunda sonuçlarını yeniden gözden geçirir.
- Kuruluşumuz büyük endüstriyel kazaların önlenmesi amacıyla uygun bir organizasyon yapısı oluşturur, operasyonel iş süreçlerinde bilgili, donanımlı ve yeterli tecrübeye sahip personelleri görevlendirir.
- Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi işlerini yürüten tüm çalışanlardan, müteahhitlerden, alt işverenlerden ÇEKİSAN standartlarına tümüyle uygun sağlık, emniyet ve çevre standartları uygulamasını ister.
- ÇEKİSAN, çalışanların ve toplumun sağlık, emniyet ve çevre konularında kaygılarını paylaşır, onlara bu konuda bilgi verir ve gerekli eğitimlerin alınmasını sağlar.
- Büyük endüstriyel kazalarda uğranılacak zararları asgariye indirmek için yetkililerle ve acil durumlarda müdahale edecek mercilerce işbirliği içinde; olağanüstü durumlarda uygulanacak prosedürler ve talimatlar oluşturur ve geliştirir.
- Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi amacıyla uygun yöntem kullanarak risk değerlendirmesi yapılır; önlemleri en yüksek önlem seviyesine indirmek için çalışmalar yürütülür ve risk analizi sürekli güncel tutulur.
- Kuruluşumuzdaki faaliyetlerin işletimi esnasında kullanılmak üzere izleme, kontrol ve alarm sistemleri bulundurur.
- Sistematik analiz ile önceden tespit edilebilecek acil durumları belirlenir, acil durum planları hazırlar tatbik edilir ve düzenli olarak denetleyerek gözden geçirilir.
- Güvenlik Yönetim Sistemi’nin etkinliği, uygunluğu, performans ve hedefleri periyodik ve sistematik bir şekilde değerlendirilir, dokümante edilir, düzeltici faaliyetlerin uygulanmasını sağlanır. Üst yönetimce gözden geçirilmesini ve sürekli iyileştirilmesini sağlanır.
- Büyük kazaların önlenmesine yönelik kuruluşumuzda gerçekleştirilen her türlü faaliyetin desteklenmesi amacıyla yeterli kaynak, bütçe ayrılır.
- Büyük kazaları önlemek ve etkilerini azaltmak amacı ile teknolojik gelişmeler sağlar.
- Kuruluş içerisinde yaşanan deneyimler ile başka kuruluşlarda meydana gelen büyük kaza potansiyeli olan olaylar ile ilgili eksiklikleri değerlendirir, gerekli güvenlik önlemlerinin alınması sağlar.